Pages

Hart- en vaatziekten

Atherosclerose (aderverkalking) is een langzaam voortschrijdend ziekteproces van de slagaders en kan reeds op jonge leeftijd optreden. Het proces begint in de binnenste laag van de slagaderwand. Er treedt een beschadiging op van het endotheel (is een bedekkend laagje aaneengesloten endotheelcellen dat de binnenkant van het hart, bloedvaten en lymfevaten bedekt) van de slagaderwand. op de plaats van de beschadiging van het endotheel klonteren bloedplaatjes samen; deze hechten zich aan endotheel. Als het proces voortschrijdt, treden er verbindweefsels en kalkafzetting op. De vaatwand wordt dikker, waardoor de bloeddoorstroming van het bloedvat kleiner wordt. De belangrijkste complicaties van aderverkalking zijn: hartkramp, hartinfarct, beroerte (CVA) en embolie (bloedstolsel). Deze complicaties worden vaak aangeduid met hart- en vaatziekten. Omdat hart- en vaatziekten frequent voorkomen en omdat er veel mensen eraan sterven, wordt er hieromtrent veel onderzoek naar gedaan naar de oorzaken. Zo zijn er een aantal belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten: roken, hoge bloeddruk, te hoge cholesterolgehalte in het bloed, overmatig alcoholgebruik, overgewicht, diabetes mellitus, te weinig lichaamsbeweging. Tal van studies tonen het verband aan tussen voeding en hart- en vaatziekten. Sommige studies suggereren dat het risico van een infarct gereduceerd wordt door een vezelrijke voeding (veel fruit, groenten en graanproducten). Andere studies tonen aan dat het nuttig is vis te eten op lange termijn, omdat dit een gunstige invloed heeft op het vetgehalte in het bloed en de bloeddruk verbetert. Wie af en toe een glaasje alcohol drinkt, meer bepaald wijn, zou minder risico van hart- en vaatziekten lopen, meer bepaald minder risico van een hartinfarct.

Wat kan helpen als preventie tegen hart- en vaatziekte:
Knoflook (meer info)

Ui (meer info)

L-serine (meer info)

Vlozaad (meer info)

Vitamine A (meer info)

Vitamine B6 (meer info)

Vitamine C (meer info)

Vitamine E (meer info)



Atherosclerose (aderverkalking) is een langzaam voortschrijdend ziekteproces van de slagaders en kan reeds op jonge leeftijd optreden. Het proces begint in de binnenste laag van de slagaderwand. Er treedt een beschadiging op van het endotheel (is een bedekkend laagje aaneengesloten endotheelcellen dat de binnenkant van het hart, bloedvaten en lymfevaten bedekt) van de slagaderwand. op de plaats van de beschadiging van het endotheel klonteren bloedplaatjes samen; deze hechten zich aan endotheel. Als het proces voortschrijdt, treden er verbindweefsels en kalkafzetting op. De vaatwand wordt dikker, waardoor de bloeddoorstroming van het bloedvat kleiner wordt. De belangrijkste complicaties van aderverkalking zijn: hartkramp, hartinfarct, beroerte (CVA) en embolie (bloedstolsel). Deze complicaties worden vaak aangeduid met hart- en vaatziekten. Omdat hart- en vaatziekten frequent voorkomen en omdat er veel mensen eraan sterven, wordt er hieromtrent veel onderzoek naar gedaan naar de oorzaken. Zo zijn er een aantal belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten: roken, hoge bloeddruk, te hoge cholesterolgehalte in het bloed, overmatig alcoholgebruik, overgewicht, diabetes mellitus, te weinig lichaamsbeweging. Tal van studies tonen het verband aan tussen voeding en hart- en vaatziekten. Sommige studies suggereren dat het risico van een infarct gereduceerd wordt door een vezelrijke voeding (veel fruit, groenten en graanproducten). Andere studies tonen aan dat het nuttig is vis te eten op lange termijn, omdat dit een gunstige invloed heeft op het vetgehalte in het bloed en de bloeddruk verbetert. Wie af en toe een glaasje alcohol drinkt, meer bepaald wijn, zou minder risico van hart- en vaatziekten lopen, meer bepaald minder risico van een hartinfarct.

Wat kan helpen als preventie tegen hart- en vaatziekte:
Knoflook (meer info)

Ui (meer info)

L-serine (meer info)

Vlozaad (meer info)

Vitamine A (meer info)

Vitamine B6 (meer info)

Vitamine C (meer info)

Vitamine E (meer info)



No comments:

Post a Comment