Pages

Voedselvergiftiging

Symptomen van voedselvergiftiging kunnen zijn:
De oorzaak is meestal een door ziektekiemen veroorzaakte ontsteking van het slijmvlies van maag en darmen. Als u voedsel onvoldoende opwarmt of kook, kunnen de daarin aanwezige bacteriën zich gaan vermenigvuldigen.
  • Vaak gaat het om salmonella en staphylococcus-soorten
  • Lysteria, een andere bacteriesoort, bevindt zich soms in zachte kaassoorten en paté, maar veroorzaakt bij gezonde volwassenen meestal geen klachten
  • De bacterie campylobacter kan voorkomen in kip, vis of ongepasteureerde melk en veroorzaakt vaak bloederige diarree
  • Rotavirussen kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken door direct contact met besmette ontlasting of braaksel. Op deze manier kunnen hele gezinnen en/of schoolklassen besmet geraken
Bij braken en diarree gaat veel vocht verloren. Het belangrijkste gevaar van voedselvergiftiging is dan ook uitdroging. Raadpleeg een deskundige als de buikpijn hevig is, als de patiënt weinig plast (een teken van uitdroging) en bij ernstige en aanhoudende klachten.

Complementaire benadering van voedselvergiftiging:
Homeopathie:
Plantkunde:
Supplementen:
Nota:
  • Gebruik geen vast voedsel, zodat maag en darmen rust krijgen. Het vocht dat u verliest, dient u aan te vullen door regelmatig slokjes water te drinken. De ergste verschijnselen nemen na enkele dagen af. Vooral bij kinderen, ouderen en zieken kan het nodig zijn de mineralen die door de diarree en het braken verloren gaan, aan te vullen.
  • Homeopathie: tegen diarree als gevolg van het eten van besmet voedsel (met name vlees), neemt u arsenicum album, als u ook last hebt van braken, rillerigheid en angst, die rond middernacht het ergste is. Klachten na het eten van bedorven vis (winderigheid, een opgeblazen gevoel, behoefte aan frisse lucht) kunt u behandelen met carbo vegetabilis. Bij diarree, braken en behoefte aan ijskoud water, dat echter weer wordt uitgebraakt, kunt u phosphorus gebruiken
  • Om de infectie te bestrijden, dient u dagelijks 3 à 4 knoflookcapsules te gebruiken (beter is nog verse lookteentjes)
Zie ook:
Symptomen van voedselvergiftiging kunnen zijn:
De oorzaak is meestal een door ziektekiemen veroorzaakte ontsteking van het slijmvlies van maag en darmen. Als u voedsel onvoldoende opwarmt of kook, kunnen de daarin aanwezige bacteriën zich gaan vermenigvuldigen.
  • Vaak gaat het om salmonella en staphylococcus-soorten
  • Lysteria, een andere bacteriesoort, bevindt zich soms in zachte kaassoorten en paté, maar veroorzaakt bij gezonde volwassenen meestal geen klachten
  • De bacterie campylobacter kan voorkomen in kip, vis of ongepasteureerde melk en veroorzaakt vaak bloederige diarree
  • Rotavirussen kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken door direct contact met besmette ontlasting of braaksel. Op deze manier kunnen hele gezinnen en/of schoolklassen besmet geraken
Bij braken en diarree gaat veel vocht verloren. Het belangrijkste gevaar van voedselvergiftiging is dan ook uitdroging. Raadpleeg een deskundige als de buikpijn hevig is, als de patiënt weinig plast (een teken van uitdroging) en bij ernstige en aanhoudende klachten.

Complementaire benadering van voedselvergiftiging:
Homeopathie:
Plantkunde:
Supplementen:
Nota:
  • Gebruik geen vast voedsel, zodat maag en darmen rust krijgen. Het vocht dat u verliest, dient u aan te vullen door regelmatig slokjes water te drinken. De ergste verschijnselen nemen na enkele dagen af. Vooral bij kinderen, ouderen en zieken kan het nodig zijn de mineralen die door de diarree en het braken verloren gaan, aan te vullen.
  • Homeopathie: tegen diarree als gevolg van het eten van besmet voedsel (met name vlees), neemt u arsenicum album, als u ook last hebt van braken, rillerigheid en angst, die rond middernacht het ergste is. Klachten na het eten van bedorven vis (winderigheid, een opgeblazen gevoel, behoefte aan frisse lucht) kunt u behandelen met carbo vegetabilis. Bij diarree, braken en behoefte aan ijskoud water, dat echter weer wordt uitgebraakt, kunt u phosphorus gebruiken
  • Om de infectie te bestrijden, dient u dagelijks 3 à 4 knoflookcapsules te gebruiken (beter is nog verse lookteentjes)
Zie ook:

No comments:

Post a Comment