De theorie dat de omgeving mensen ziek kan maken, is niet nieuw. De vader van de medische wetenschap Hippocrates, was al op de hoogte van reacties op bepaalde voedingsmiddelen.
Veel voedingsmiddelen zijn in staat ons ziek te maken, maar ook de volgende stoffen:- Pesticiden
- Schimmeldodende middelen
- Onkruidverdelgers
- Stof
- Stuifmeel
- Benzine- dieseldampen
- Schoonmaakmiddelen en nog vele andere chemische vervuilers,...
Verricht onderzoek doet vermoedden dat het immuunsysteem van patiënten met allergieën niet helemaal in orde is. Mensen met een allergie hebben abnormale grote hoeveelheden van een bloedeiwit (immunoglobuline E (IgE)) . Mensen die gevoelig zijn voor voedsel en chemicaliën hebben een verhoogd gehalte van het meer algemene immunoglobuline G (IgG). De IgG-moleculen schijnen zich in een bepaald deel van het lichaam op te hopen en daar irritatie te veroorzaken.
De symptomen zijn afhankelijk van de locatie:- Te veel IgG-moleculen in het neusslijmvlies kunnen een loopneus en voortdurend niezen veroorzaken
- In de darmen kunnen te veel aan IgG-moleculen, chronische diarree veroorzaken
- In de hersenen kunnen te veel aan IgG-moleculen, migraine veroorzaken
Er zijn diverse oorzaken voor de abnormale reacties. Het maag- en darmslijmvlies kan geïrriteerd raken, vooral door tarwe, zemelen en gekruid voedsel en met name bij verzwakt slijmvlies. Door een enzymen tekort kan een patiënt een bepaald voedingsmiddel soms niet verdragen. Bij een lactase tekort, kan het lichaam bijvoorbeeld geen melk(suikers) verteren, die vervolgens als een vergif gaan werken. Bij sommige mensen zet een psychische reactie op voedsel de abnormale immuniteitsreactie in werking. Anderen kunnen bijna als drugsverslaafden reageren in hun zucht naar chocolade, koffie,... Abnormale darmbacteriën veroorzaken bij veel mensen overgevoeligheid. Dergelijke bacteriën zijn soms het gevolg van een antibioticakuur, waarbij niet alleen schadelijke, maar ook goede bacteriën worden gedood. In de darm worden goede bacteriën vaak niet vervangen of is het bacteriële evenwicht verstoord, waardoor er te veel van de schimmel candida albicans wordt geproduceerd. Steeds meer mensen krijgen te maken met ecologische ziekten: 10 tot 30 % van de bevolking. In de regel is men gevoelig voor wat men het meeste eet. Melk en zuivelproducten staan bovenaan, gevolgd door suiker, tarwe koffie, thee, chocolade, eieren, pinda's, gist,... Er zijn nog veel meer stoffen die problemen kunnen veroorzaken. Ook bij chemische stoffen bestaat vaak overgevoeligheid voor de stoffen waarmee men het meeste in aanraking komt. De allergene stoffen (hetzij voedingsmiddelen, hetzij chemicaliën), komen meestal voor in combinatie met andere stoffen. De patiënt dient dan ook op de hoogte te zijn van de samenstelling van bereid voedsel, schoonmaakmiddelen en andere producten die allergene stoffen zouden kunnen bevatten. Talloze symptomen kunne op ecologische ziekten wijzen. Verschillende mensen kunnen door dezelfde oorzaak soms totaal verschillende symptomen vertonen. Tarwe zal bij de één migraine veroorzaken, bij de ander
colitis ulcerosa (chronische ontsteking in de dikke darm).
Bij kinderen komen de volgende symptomen het meeste voor:Bij volwassenen komen de volgende symptomen het meeste voor:De gevoeligheid van de symptomen nemen meestal toe na een langdurige virusinfectie, zoals influenza, klierkoorts,...
Ecologische ziekten zijn het gemakkelijkste te behandelen door voedsel of chemicaliën die problemen veroorzaken, te mijden. Maar veel mensen zijn voor meerdere stoffen gevoelig en als het om voedingsmiddelen gaat, kan vermijden tot ernstige voedingsproblemen leiden. De patiënt moet dan worden gedesensibiliseerd (overgevoelig gemaakt) voor de betreffende stoffen of de onderliggende oorzaken moeten worden behandeld. Bij desensibilisatie krijgt de patiënt verschillende verdunningen van het voedingsmiddel of de chemicaliën toegediend. Als het tolerantieniveau is vastgesteld, kan de patiënt meestal lichte doses van de schadelijke stof verdragen zonder kwalijke gevolgen. Bij een verstoord evenwicht in de darmbacteriën tracht men de normale bacteriën weer te vervangen en de overproductie can candida albicans te remmen. Soms volstaat het om suiker en gist te vermijden, maar in ernstige gevallen zijn medicijnen noodzakelijk.
Complementaire benadering van voedselallergie:Kruidengeneeskunde (fytotherapie):Zie ook:
De theorie dat de omgeving mensen ziek kan maken, is niet nieuw. De vader van de medische wetenschap Hippocrates, was al op de hoogte van reacties op bepaalde voedingsmiddelen.
Veel voedingsmiddelen zijn in staat ons ziek te maken, maar ook de volgende stoffen:- Pesticiden
- Schimmeldodende middelen
- Onkruidverdelgers
- Stof
- Stuifmeel
- Benzine- dieseldampen
- Schoonmaakmiddelen en nog vele andere chemische vervuilers,...
Verricht onderzoek doet vermoedden dat het immuunsysteem van patiënten met allergieën niet helemaal in orde is. Mensen met een allergie hebben abnormale grote hoeveelheden van een bloedeiwit (immunoglobuline E (IgE)) . Mensen die gevoelig zijn voor voedsel en chemicaliën hebben een verhoogd gehalte van het meer algemene immunoglobuline G (IgG). De IgG-moleculen schijnen zich in een bepaald deel van het lichaam op te hopen en daar irritatie te veroorzaken.
De symptomen zijn afhankelijk van de locatie:- Te veel IgG-moleculen in het neusslijmvlies kunnen een loopneus en voortdurend niezen veroorzaken
- In de darmen kunnen te veel aan IgG-moleculen, chronische diarree veroorzaken
- In de hersenen kunnen te veel aan IgG-moleculen, migraine veroorzaken
Er zijn diverse oorzaken voor de abnormale reacties. Het maag- en darmslijmvlies kan geïrriteerd raken, vooral door tarwe, zemelen en gekruid voedsel en met name bij verzwakt slijmvlies. Door een enzymen tekort kan een patiënt een bepaald voedingsmiddel soms niet verdragen. Bij een lactase tekort, kan het lichaam bijvoorbeeld geen melk(suikers) verteren, die vervolgens als een vergif gaan werken. Bij sommige mensen zet een psychische reactie op voedsel de abnormale immuniteitsreactie in werking. Anderen kunnen bijna als drugsverslaafden reageren in hun zucht naar chocolade, koffie,... Abnormale darmbacteriën veroorzaken bij veel mensen overgevoeligheid. Dergelijke bacteriën zijn soms het gevolg van een antibioticakuur, waarbij niet alleen schadelijke, maar ook goede bacteriën worden gedood. In de darm worden goede bacteriën vaak niet vervangen of is het bacteriële evenwicht verstoord, waardoor er te veel van de schimmel candida albicans wordt geproduceerd. Steeds meer mensen krijgen te maken met ecologische ziekten: 10 tot 30 % van de bevolking. In de regel is men gevoelig voor wat men het meeste eet. Melk en zuivelproducten staan bovenaan, gevolgd door suiker, tarwe koffie, thee, chocolade, eieren, pinda's, gist,... Er zijn nog veel meer stoffen die problemen kunnen veroorzaken. Ook bij chemische stoffen bestaat vaak overgevoeligheid voor de stoffen waarmee men het meeste in aanraking komt. De allergene stoffen (hetzij voedingsmiddelen, hetzij chemicaliën), komen meestal voor in combinatie met andere stoffen. De patiënt dient dan ook op de hoogte te zijn van de samenstelling van bereid voedsel, schoonmaakmiddelen en andere producten die allergene stoffen zouden kunnen bevatten. Talloze symptomen kunne op ecologische ziekten wijzen. Verschillende mensen kunnen door dezelfde oorzaak soms totaal verschillende symptomen vertonen. Tarwe zal bij de één migraine veroorzaken, bij de ander
colitis ulcerosa (chronische ontsteking in de dikke darm).
Bij kinderen komen de volgende symptomen het meeste voor:Bij volwassenen komen de volgende symptomen het meeste voor:De gevoeligheid van de symptomen nemen meestal toe na een langdurige virusinfectie, zoals influenza, klierkoorts,...
Ecologische ziekten zijn het gemakkelijkste te behandelen door voedsel of chemicaliën die problemen veroorzaken, te mijden. Maar veel mensen zijn voor meerdere stoffen gevoelig en als het om voedingsmiddelen gaat, kan vermijden tot ernstige voedingsproblemen leiden. De patiënt moet dan worden gedesensibiliseerd (overgevoelig gemaakt) voor de betreffende stoffen of de onderliggende oorzaken moeten worden behandeld. Bij desensibilisatie krijgt de patiënt verschillende verdunningen van het voedingsmiddel of de chemicaliën toegediend. Als het tolerantieniveau is vastgesteld, kan de patiënt meestal lichte doses van de schadelijke stof verdragen zonder kwalijke gevolgen. Bij een verstoord evenwicht in de darmbacteriën tracht men de normale bacteriën weer te vervangen en de overproductie can candida albicans te remmen. Soms volstaat het om suiker en gist te vermijden, maar in ernstige gevallen zijn medicijnen noodzakelijk.
Complementaire benadering van voedselallergie:Kruidengeneeskunde (fytotherapie):Zie ook:
No comments:
Post a Comment