Aloitin heinäkuun alussa kokeilumielessä gluteenittoman ruokavalion. Minulla on vuosikaudet ollut vatsavaivoja ja halusin kokeilla muuttaa jotakin ruokavaliossani. Tiedän, että keliakiaepäilyissä kannattaisi käydä otattamassa keliakiakoe eikä tällä tavalla itse heittäytyä uuteen ruokavalioon. Jos nyt haluaisin mennä kyseiseen testiin, joutuisin syödä ensin kolme kuukautta gluteenia sisältäviä ruokia, jotta tulos olisi luotettavampi ja suolinukka oli taas jonkunlaista... (Asiasta kiinnostuneiden kannattaa googlailla enemmän, en ole asiantuntija...)
Olen muutamana edellisenä viikkona syönyt joitakin kertoja gluteenia sisältävää pastaa sekä leipää. Varsinkin leipien kohdalla huomasin vatsani jälleen turpoavan ja kipeytyvän. Tiedä sitten aiheuttaako turvotuksen leivontahiiva, mutta toisaalta olen leiponut muun muassa gluteenitonta pizzaa, jonka taikinassa on hiivaa enkä ole huomannut sen aiheuttavan ongelmia. Olen syönyt jonkun verran gluteenitonta leipää, mutta varsinkin alkukuukausina syömistäni riisikakuista alkaa olla jo kiintiö täynnä.
Joka tapauksessa vatsavaivani ovat vähentyneet huomattavasti ja isäntäkin sanoo, etten enää valita vatsaani iltaisin! Myös otsan rypyläiho on tasoittunut mukavasti. Toisaalta ylenpalttinen hiilareiden mussuttaminen on vähentynyt huomattavasti, koska en herkuttele leipää ja pastaa samaan tahtiin kuin ennen.
Tänään sain vihdoin aikaiseksi leipoa itse gluteenitonta leipää! Otin mallia jauhopussin kyljestä löytyneestä porkkanaruutuohjeesta, mutta tuunasin sitä itse kaapista löytyneillä aineksilla. Tällä kertaa laitoin myös ylös mitä taikinaan heittelin... Tästä porkkanaleivästä tuli luultavasti parhaimman makuista leipää, jota olen ikinä saanut aikaiseksi! Koostumus oli mukavan pehmeää ja kuohkeaa ja siemenet toivat mukavasti suutuntumaa ja pureskeltavaa. Kuituakin löytyy oikein kunnolla! Suosittelen!
Gluteeniton porkkanaleipä (pellillinen)
- 4 dl vettä
- 2 dl porkkanaraastetta
- 1 kananmuna
- 1-2 tl suolaa
- 2 rkl siirappia
- 1 ps kuivahiivaa
- 1 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta
- 3 dl gluteenitonta tummaa jauhoseosta
- 1 rkl psylliumia
- 2 rkl perunakuitujauhetta (Pofiber)
- 1 rkl pellavansiemenrouhetta
- 2 rkl siemensekoitusta (tai mitä kaapista löytyy..)
- 50 g margariinia
- seesaminsiemeniä pinnalle
1. Sekoita kuumaan veteen porkkanaraaste, kananmuna, suola ja siirappi.
2. Sekoita keskenään osa jauhoista, kuivahiiva sekä muut kuivat aineet. Lisää nesteiden sekaan.
3. Lisää vähitellen loput jauhoista sekä sulatettu rasva. Sekoita hyvin.
4. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
5. Anna kohota puolisen tuntia leivinliinan alla.
6. Paista 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.
Aloitin heinäkuun alussa kokeilumielessä gluteenittoman ruokavalion. Minulla on vuosikaudet ollut vatsavaivoja ja halusin kokeilla muuttaa jotakin ruokavaliossani. Tiedän, että keliakiaepäilyissä kannattaisi käydä otattamassa keliakiakoe eikä tällä tavalla itse heittäytyä uuteen ruokavalioon. Jos nyt haluaisin mennä kyseiseen testiin, joutuisin syödä ensin kolme kuukautta gluteenia sisältäviä ruokia, jotta tulos olisi luotettavampi ja suolinukka oli taas jonkunlaista... (Asiasta kiinnostuneiden kannattaa googlailla enemmän, en ole asiantuntija...)
Olen muutamana edellisenä viikkona syönyt joitakin kertoja gluteenia sisältävää pastaa sekä leipää. Varsinkin leipien kohdalla huomasin vatsani jälleen turpoavan ja kipeytyvän. Tiedä sitten aiheuttaako turvotuksen leivontahiiva, mutta toisaalta olen leiponut muun muassa gluteenitonta pizzaa, jonka taikinassa on hiivaa enkä ole huomannut sen aiheuttavan ongelmia. Olen syönyt jonkun verran gluteenitonta leipää, mutta varsinkin alkukuukausina syömistäni riisikakuista alkaa olla jo kiintiö täynnä.
Joka tapauksessa vatsavaivani ovat vähentyneet huomattavasti ja isäntäkin sanoo, etten enää valita vatsaani iltaisin! Myös otsan rypyläiho on tasoittunut mukavasti. Toisaalta ylenpalttinen hiilareiden mussuttaminen on vähentynyt huomattavasti, koska en herkuttele leipää ja pastaa samaan tahtiin kuin ennen.
Tänään sain vihdoin aikaiseksi leipoa itse gluteenitonta leipää! Otin mallia jauhopussin kyljestä löytyneestä porkkanaruutuohjeesta, mutta tuunasin sitä itse kaapista löytyneillä aineksilla. Tällä kertaa laitoin myös ylös mitä taikinaan heittelin... Tästä porkkanaleivästä tuli luultavasti parhaimman makuista leipää, jota olen ikinä saanut aikaiseksi! Koostumus oli mukavan pehmeää ja kuohkeaa ja siemenet toivat mukavasti suutuntumaa ja pureskeltavaa. Kuituakin löytyy oikein kunnolla! Suosittelen!
Gluteeniton porkkanaleipä (pellillinen)
- 4 dl vettä
- 2 dl porkkanaraastetta
- 1 kananmuna
- 1-2 tl suolaa
- 2 rkl siirappia
- 1 ps kuivahiivaa
- 1 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta
- 3 dl gluteenitonta tummaa jauhoseosta
- 1 rkl psylliumia
- 2 rkl perunakuitujauhetta (Pofiber)
- 1 rkl pellavansiemenrouhetta
- 2 rkl siemensekoitusta (tai mitä kaapista löytyy..)
- 50 g margariinia
- seesaminsiemeniä pinnalle
1. Sekoita kuumaan veteen porkkanaraaste, kananmuna, suola ja siirappi.
2. Sekoita keskenään osa jauhoista, kuivahiiva sekä muut kuivat aineet. Lisää nesteiden sekaan.
3. Lisää vähitellen loput jauhoista sekä sulatettu rasva. Sekoita hyvin.
4. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
5. Anna kohota puolisen tuntia leivinliinan alla.
6. Paista 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.
No comments:
Post a Comment