Omega-3 en omega-6 hebben we beiden nodig, in de juiste verhoudingen. In een ideaal dieet is de verhouding omega-3 en omega-6: 1/1. Maar met ons huidig voedselpatroon is de verhouding: 1/16 en meer. Als gevolg dat hart- en vaatproblemen veelvuldig voorkomen en doodsoorzaak nummer 1 is.
Omega 6-vetzuren leveren bouwstenen voor eico's, die de bloedvaten doen samentrekken, de bloeddruk doen stijgen en de bloedstolling aanwakkeren, wat noodzakelijk is om schadelijke indringers te bestrijden. Uit linolzuur (basis voor omega 6-vetzuur), wordt in ons lichaam onder meer omega 6-arachidonzuur aangemaakt, dat de grondstof levert voor ontstekingsbevorderend weefselhormonen-signaalstoffen. Maar is er teveel omega-6 arachidonzuur dan wakkeren ze onnodig de ontstekingen aan, en blokkeert een te grote opname van meervoudig onverzadigde vetzuren uit de omega 6-reeks de opname van ontstekingsremmende omega-3 vetzuren. Linolzuur (waaruit arachidonzuur wordt gemaakt), doen wij massaal op met plantaardige meervoudig onverzadigde vetzuren in olie, margarine, frituurolie, bakvet, frietvet, fastfood, ... Ontstekingsbevorderend arachidonzuur zit in vlees (vooral rood vlees).
Omega 3-vetzuren leveren bouwstenen voor eico's, die de bloedvaten verwijden, de bloeddruk doen dalen en bloedklontering tegengaan. Uit alfalinoleenzuur (basis voor omega 3-vetzuur) zit vooral in lijnzaadolie, kool(raap)olie, hennepolie, vis (vooral vette vis), zeegroenten (zoals algen), wilde kruiden, noten en in mindere maten in groene bladgroenten. EPA (omega-3) waar wij meestal een tekort van hebben, levert de grondstof voor ontstekingswerende weefselhormonen-signaalstoffen.
Daarom is het niet onverstandig om supplementen te nemen van omega-3 (EPA), laat u dus niet vangen door supplementen waar omega-3 en omega-6 samen in voorkomen. Laat u ook niet vangen dat verzadigde vetzuren slecht zijn en meervoudig onverzadigde plantenvetten (zoals plantaardige margarines) gezond zijn. Deze misvatting kan men aflezen van de statistieken in verband met hart- en vaatziekten, kanker en alle ander ziekten die berusten op chronische ontstekingen.Wat is wel gezond!
Te vermijden:
- Alle supermarktoliën, margarines, braadmargarines, frituuroliën. mijd alle plantaardige oliën met meervoudig onverzadigde vetzuren.
Te gebruiken:
- Saffloerolie, distelolie en zonnebloempittenolie (als ze koudgeperst en ongeraffineerd zijn). Ongeraffineerde olijfolie (olijfolie verdraagt verhitting maar slechts 1 x). Gewone boter, olijfolie met een klontje boter, ongeraffineerde kokosolie, zuiver ossenvet
Gevaar om te weinig omega-6 op te doen is er niet. Het zit in bijna alles.Eicosanoïden (eico's): onder invloed van vooral enzymen worden de betrokken vetzuren omgezet in eicosanoïden. Het heeft een brede werking, die informatie en bevelen tussen de cellen doorgeven. Ze leven slechts enkele minuten en zijn dan ook in analysebloed niet terug te vinden.
Omega-3 en omega-6 hebben we beiden nodig, in de juiste verhoudingen. In een ideaal dieet is de verhouding omega-3 en omega-6: 1/1. Maar met ons huidig voedselpatroon is de verhouding: 1/16 en meer. Als gevolg dat hart- en vaatproblemen veelvuldig voorkomen en doodsoorzaak nummer 1 is.
Omega 6-vetzuren leveren bouwstenen voor eico's, die de bloedvaten doen samentrekken, de bloeddruk doen stijgen en de bloedstolling aanwakkeren, wat noodzakelijk is om schadelijke indringers te bestrijden. Uit linolzuur (basis voor omega 6-vetzuur), wordt in ons lichaam onder meer omega 6-arachidonzuur aangemaakt, dat de grondstof levert voor ontstekingsbevorderend weefselhormonen-signaalstoffen. Maar is er teveel omega-6 arachidonzuur dan wakkeren ze onnodig de ontstekingen aan, en blokkeert een te grote opname van meervoudig onverzadigde vetzuren uit de omega 6-reeks de opname van ontstekingsremmende omega-3 vetzuren. Linolzuur (waaruit arachidonzuur wordt gemaakt), doen wij massaal op met plantaardige meervoudig onverzadigde vetzuren in olie, margarine, frituurolie, bakvet, frietvet, fastfood, ... Ontstekingsbevorderend arachidonzuur zit in vlees (vooral rood vlees).
Omega 3-vetzuren leveren bouwstenen voor eico's, die de bloedvaten verwijden, de bloeddruk doen dalen en bloedklontering tegengaan. Uit alfalinoleenzuur (basis voor omega 3-vetzuur) zit vooral in lijnzaadolie, kool(raap)olie, hennepolie, vis (vooral vette vis), zeegroenten (zoals algen), wilde kruiden, noten en in mindere maten in groene bladgroenten. EPA (omega-3) waar wij meestal een tekort van hebben, levert de grondstof voor ontstekingswerende weefselhormonen-signaalstoffen.
Daarom is het niet onverstandig om supplementen te nemen van omega-3 (EPA), laat u dus niet vangen door supplementen waar omega-3 en omega-6 samen in voorkomen. Laat u ook niet vangen dat verzadigde vetzuren slecht zijn en meervoudig onverzadigde plantenvetten (zoals plantaardige margarines) gezond zijn. Deze misvatting kan men aflezen van de statistieken in verband met hart- en vaatziekten, kanker en alle ander ziekten die berusten op chronische ontstekingen.Wat is wel gezond!
Te vermijden:
- Alle supermarktoliën, margarines, braadmargarines, frituuroliën. mijd alle plantaardige oliën met meervoudig onverzadigde vetzuren.
Te gebruiken:
- Saffloerolie, distelolie en zonnebloempittenolie (als ze koudgeperst en ongeraffineerd zijn). Ongeraffineerde olijfolie (olijfolie verdraagt verhitting maar slechts 1 x). Gewone boter, olijfolie met een klontje boter, ongeraffineerde kokosolie, zuiver ossenvet
Gevaar om te weinig omega-6 op te doen is er niet. Het zit in bijna alles.Eicosanoïden (eico's): onder invloed van vooral enzymen worden de betrokken vetzuren omgezet in eicosanoïden. Het heeft een brede werking, die informatie en bevelen tussen de cellen doorgeven. Ze leven slechts enkele minuten en zijn dan ook in analysebloed niet terug te vinden.
No comments:
Post a Comment